מחלקים את החניכות לקבוצות, מחלקים להן כספים, ומציעים למכירה פומבית רעיונות/ערכים/חפצים וכו', במטרה להבין אילו דברים יותר או פחות חשובים בעיני כל אחד!
המדריכ/ה תחלק לזוגות באופן רנדומלי. לשים לב לא להצמיד זוגות שיודעים שלא מסתדרים מראש.
סיפור קצר על חברות ושוויון. מתאים לפעולות שמדברים בהם על שוויון ערך האדם, או על קשר שוויוני בין אנשים בחברה.
בפעילות זו ננסה לחזק את הקשרים של חברי הקבוצה ע"י שיחה שלהם על עצמם וננסה לחבר את תוכן החברות עמוק יותר אל חייהם ע"י שיחה שלהם על החיים שלהם בדוגמאות ספציפיות.
בחברות בין אנשים יש מענה על צרכים שונים כגון הצורך באהבה, הצורך במגע, הצורך באישור חברתי והצורך בהשתייכות. עם זאת, קיים הבדל גדול ומהותי בין חברות ובין קשר של ניצול שנוצר לשם קבלת המענה לצרכים. הבסיס של קשר חברי הוא הרצון להיות עם האחר, לאהוב אותו ולרצות בטובתו לא פחות ממה שאני רוצה בטובתי שלי - הקשר הוא בשביל האנשים השותפים בו והחיבור והמפגש ביניהם. לעומת זאת, קשר של ניצול הוא קשר בו אני רואה רק את עצמי ותופס את האדם שממולי כמי שצריך לספק את הצרכים והרצונות שלי - הקשר הוא בשבילי ולא בשביל "הביחד". ההבדל היסודי עם כן, הוא ביחס של השותפים אחד לשני ולקשר ביניהם ובסיבות שבגללן הם בחרו להתקרב מלכתחילה. היום בתרבות הצריכה שאנו חיים בה, קיימת התופעה בה מקיימים קשרים חברתיים שהם למראית עין, כי זה סמל סטטוס ומעלה את המעמד החברתי שלי, וכך נוצרים קשרים חברתיים שטחיים ונצלניים. כשאני תופסת את עצמי ואת האחר כסחורה, כמוצר, אז אני מצד אחד רוצה לעשות מעצמי המוצר הכי טוב (כמובן לפי מוסכמות החברה, ולא לפי מי שאני באמת) ואני רוצה עבור עצמי את המוצר הכי טוב – שוב לפי החברה ולאו דווקא לפי מה הכי טוב לי. וככה נוצרים הרבה קשרים שקריים, תלויי מעמד ולא אישיות או הכרות.
במטודה זו מערוך מיפוי קצר של התכונות החשובות לחניכינו בחברים שלהם (בעיניהם).
התעסקות בשאלות המעסיקות את חניכנו בנוגע לחבר.ה טוב.ה
נותנים מקום לכל החניכים, מעריכים את הטוב והמיוחד שבכל חניך
המתודה הקרובה מטרתה לתאם ציפיות בין חברי הקבוצה בנוגע לחברות ביניהם ובקבוצה. חשוב לראות שהחלק הזה קורה ברגישות ולא בציניות.
הפעולה הקרובה עוסקת בחברות בין חניכי השכבה הצעירה. חשוב לזכור שהאופן בו אנחנו מתייחסות לחברות משתנה מגיל לגיל, וצריך להתקרב לחוויה של החניכות ולהבין את השוני ביניכן לבינם. שימו לב שהשיח בפעולה מכבד ונעים, ושלא מתייחסים לנושא בציניות.
בפעולה הקרובה נדבר על חברויות שיש לנו וחברויות שנרצה שיהיו לנו.
ערכו שמש אסוציאציות בנושא חברות, שימו לב שהחניכים אומרים דברים מכבדים.
בחרו מספר חניכים להצגת הסיטואציה הבאה. לאחר הסיטואציה ערכו דיון קצר על מה שקרה בה.
החניכים עומדים על ציר בין מסכים ללא מסכים, ואומרים את דעתן על משפטים שונים שהמדריכ.ה אומרים. חשוב להתייחס לכל משפט ולתת לחניכים להתייחס ולהביע את דעתם.
סיפור קצר שמספר על קוט הכלב ומסביר על משמעות הקבוצה והחברות בקן - כבית משותף של כל החניכים והקבוצות
השעון מתקתק, הכדור עובר בזריזות, רק אתם תקבעו מי יפסל ומי יהיה אדון השעונים!
משחק מסוכן מחליפיםן במשחק בטוח! כללי ברזל בהעברת משחקים: 1. המטרה הראשית של המשחק הינה כיף והנאה ולא ניצחון. אם נפגע במישהו אין כל טעם בהעברת המשחק. 2. על המשחק להיפסק מיד כאשר נשקפת סכנה לפגיעה כלשהי במשתתפים או בעוברי אורח. 3. לא להגזים בהשתוללות - גם המשחק הכי בטוח יכול להפוך למסוכן כשמאבדים שליטה. כך תמנעו ממשחק מסוכן:
דף שאלון בו החניכים יוכלו לגלות האם הם חברים טובים
בפעולה זו נלמד ביחד עם החניך מהי חברות בשבילו ומה אנחנו מצפים ממנו שתהיה.
מתודה בה החניכים יישתפו על דברים שהם עשו לחברים ולא מעוניינים שייקרו להם
מתודה בה החניכים ייבחנו כיצד חבר טוב צריך להתנהג
מתודה בה החניכים ייבחרו ביחד תכונות החשובות לחבר האידאלי
מתודה בה החניכים יוכלו להשוות ביניהם מה לדעתם הופך חבר לחבר טוב
במתודה זו החניכים ייצטרכו לבחור בין תכונות שונות המתאימות או לא מתאימות לדעתם ליצירת החבר האידאלי
מתודה בה החניכים ייצרו את החבר האידאלי לדעתם
פעילות שבה החניכים יילמדו איך להתמודד עם ויכוחים ואי הסכמות בחייהם
להגריל לכל חניך בקבוצה שם של חברה אחרת מהקבוצה והם צריכים לכתוב לה מחמאות
השיר של שרית חדד מדבר על היופי של מפגש בין חברים ששונים אחד מהשני
פעילות כיפית ליצירה קבוצתית משותפת
הכנת מתנות יצירתיות אחד לשני בקבוצה
הפעולה מתמודדת על חוסר שוויון מכוון, כחלק ממדיניות שהיא גלויה יותר או פחות. לפניי המשחק פתיחה כל חניכה מקבלת פתק עם הוראות התנהגות ( הולך ממש לאט, להתחיל 5 שניות אחריי כולם וכו נספח מצורף) למהלך המשחק - הכרטיסיות הולכות לייצר חוסר שיוויון בין החניכים. במהלך המשחק הקפידי להתייחס לכולם באופן שווה ולשפוט את איך הם משחקים.