פעולה לשכבה הצעירה בנושא ילדים בתקופת השואה הפעולה כוללת תערוכה קטנה והצגה.
בחלק הראשון נרצה לפתוח את הנושא ולדבר על מה היה בזמן מלחמת העולם השנייה. ננסה לברר מה החניכים שלנו מכירים על השואה ואיפה זה פוגש אותם. חשוב לתת הזדמנות לחניכים שיש להם קשר משפחתי להתייחס ולספר ובאופן כללי שכמה שיותר חניכים יתבטאו וישתתפו. הקשיבי לחניכים ושימי לב מה הם מספרים, זה יעזור לך להבין אותם ולהדריך את הפעולה בצורה טובה ורגישה.
גוף הפעולה מצורף כנספח הכתבה "כשהשואה הופכת להאשטאג: 7מחשבות בעקבות "הסטורי של אווה" לקוחה מתוך מגזין את הכתבה "הסטורי של אווה": מה ימנע מאיתנו בעתיד לייצר פוגים או פוקימון ב"רוח" השואה?" לקוחה מתוך מעריב אוןליין הכתבה "בומרנג באושוויץ" לקוחה מתוך mako
חווקה פונה לנוער בעצרת הזכרון בשנת 1988
ניצולי השואה שחיים בארץ כבר מבוגרים וחווים קשיים רבים ביומיום. בפעולה נרצה להתייחס ליחס שהיה לניצולי השואה בארץ לאורך השנים. בסוף הפעולה נציע לחניכים לפעול על מנת לסייע לניצולי השואה ולגרום להם להרגיש את ההערכה שלנו כלפיהם. כל חלק בפעולה מציין תקופה מסויימת, לפני כל חלק תהיה פסקה בשבילך המדריכה שמסביר מה היה היחס לניצולי השואה בתקופה זו.
בחלק הזה נרצה לבחור ביחד עם החניכים פרויקט שבו יפגשו את ניצולי השואה בסביבתם ויפגינו כלפיהם כבוד והערכה. יש הרבה דברים שאפשר לעשות, כדאי לחשוב מראש עם רכזת הקן/הסניף מי הם ניצולי השואה בישוב, איך ניתן ליצור איתם קשר ומה יהיה נכון להציע לחניכים הספציפיים שלך לעשות. אפשר גם להציע לחניכות 2-3 אפשרויות שיבחרו ביניהן. חשוב לצאת עם משהו שמסכימים עליו, תאריך לפרויקט ושהחניכים יבינו מה זה דורש מהם.
נצפה בסרטון של דב יעקובוביץ', ניצול שואה, מספר על חווית החיים שלו. (התחילו ב-1:14)
בשנים האחרונות ניצולי השואה נהיים יותר ויותר מבוגרים. אלו שעוד בחיים סובלים לרוב מבדידות ועוני, מצב רפואי שאינו יציב ומטראומות שנשארו איתם מתקופת המלחמה. בחלק הזה נרצה להתייחס למצבם של ניצולי השואה היום ולנסות להגיד יחד של מי האחריות לדאוג לניצולי השואה.
בשנות ה-60 התקיים משפט אייכמן. אייכמן ביצע פשעים נאצים בזמן מלחמת העולם השנייה, נשפט ונידון לעונש מוות. בזמן המשפט עלו עדויות רבות של ניצולי שואה, דבר שנתן לגיטימציה בחברה הישראלית לסיפורים והחוויות שלהם. משפט אייכמן שינה את התודעה לכך שגבורה יהודית התרחשה לא רק במרד גטו ורשה ובלחימה אקטיבית בנאצים אלא אצל רבים שנאבקו כדי לשרוד ולהינצל. ההצגה נכתבה לפעולה והיא מנסה לתאר את החוויה של ההשתקה של ניצולי השואה והשינוי שקרה בתקופת משפט אייכמן. בהצגה יש ילדה שמבקשת מאבא שלה לספר לה על החוויה שלו בתור ילד, הוא לא מעוניין לדבר על זה. אחרי כמה שנים (הצגה 2) הילדה רואה עם אבא שלה את משפט אייכמן בטלוויזיה ועדויות של ניצולי השואה. לאחר מכן, האבא מציע לשתף עם הילדה בסיפור שלו.
את עומדת להעביר לחניכים שלך פעולה על חנה סנש. בה כדאי להוסיף מילים ולהסביר לחניכים שלך מי היא הייתה. קראי על חנה סנש לפני הפעולה וודאי שיש לך את כל המידע שאת צריכה. הפעולה עצמה דורשת זמן וסבלנות מצד החניכים, הכיני אותם לאוירה רגועה לאחר משחק הפתיחה. חנה סנש הייתה לוחמת ומשוררת יהודייה,בשנת 1939 עלתה לארץ-ישראל. היא למדה שנתיים בבית הספר החקלאי לבנות של חנה מייזל שוחט בנהלל והצטרפה לקבוצת צעירים שהקימו את קיבוץ שדות ים. בתקופה זו אף הדריכה בקן קריית חיים של הנוער העובד והלומד. חנה סנש הייתה מצנחני היישוב, היא התנדבה לשרת בצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה נגד גרמניה הנאצית. היא צנחה לשטח הונגריה הכבושה, נתפסה, נחקרה בעינויים והוצאה להורג ב1944 כאשר הייתה בת 23. (מתוך ויקיפדיה)
פעולה ליום הזיכרון לשואה ולגבורה לשכבה המתבגרת. הפעולה משתמשת בסרטונים וקטעים שונים.
פעילות יצירה בנושא שיריה של חנה סנש.
המתודה היא משחק זיכרון קצר מאוד - אפשר להוסיף עוד קלפים אם רוצים להעשיר אותו יותר.
זוהי מתודת הצפה, לעורר מחשבות ותחושות שקשורות ליום השואה ולאיך זוכרים אותו.
המטרה בפעולה שהחניכים יכירו, יביעו עמדה, יתווכחו ויחשבו איך הם היו רוצים לזכור את יום השואה. שימי לב שהדיונים מצליחים להיות כאלה, שהבית משפט מצליח להביא את העמדות השונות.
.
חלק מרכזי בפעולה, צריך לעבור בין החניכים, לקרוא איתם את הכתבות ולעזור להם לנהל את הדיון עם השאלות המנחות. המטרה לעורר ויכוח בנושא ולעודד את החניכים לומר את דעתם. הכתבות לקוחות מהאתר מגזין "את" נכתב ע"י אור נוף: https://www.atmag.co.il/%D7%94%D7%A1%D7%98%D7%95%D7%A8%D7%99-%D7%A9%D7%9C-%D7%90%D7%95%D7%95%D7%94/ עיתון "מעריב ע"י חיים אתגר, אתר מאקו ע"י נטע חוטר.
פעילות בנושא חייה של חנה סנש וערכים